Череши

Кайсии
май 1, 2014

Черешовите сортове :

1388_cherry_burlat_c1

Burlat C1

Плодовете от този сорт узряват през средата на май. Те са едри, със средно тегло 7g - 7,5гр. сферична форма, слабо сплеснати, с тъп връх. Кожицата е дебела, наситено тъмночервена, гланцирана.
Месото е тъмночервено, плътно, хрупкаво, сочно, сладко, леко кисело, с отлично качество. Дръжката е средно дълга.  Костилката е средна - около 0,2- 0,3 гр. , гладка, отделя се лесно от месото.
Плодовете са издръжливи на манипулация и транспорт. Използват се за свежа консумация, както и за приготване на десерти и торти.

van

Ван

Сортът узрява около 15-20 юни. Те са едри, широкосферични. Дръжката на плода е къса-2,5 см. Кожицата е дебела, тъмночервена, гланцирана. Месото е плътно, хрупкаво, слаборозово около костилката, сладко, леко кисело, сочно с отличен вкус. Плодовете издържат добре на транспорт. Подходящи са свежа консумация, както и за преработка в компоти и за замразяване.

cheleste

Челесте

Черешите зреят в началото на Юни. Плодовете от този сорт са едри до много едри, с тегло около 10- 12 гр. Формата е бъбрековидна закръглена, като плодовете са широки. Кожицата има виненочервен цвят със силно изразен блясък, гланциарана. Месото е плътно, червено, хрупкаво с отлично качество. Дръжката е 2,3-2,5 см, дебела. Плодовете добре понасят манипулация и транспортиране. Подходящи са за свежа консумация.

ferovia

Феровия

Сортът зрее в средата към края на Юни. Плодовете са средни до големи, имат сърцевидна форма. Вкусовите качества на сорта са превъзходни, цветът на плодовото месо е червено-розов, имат средна до плътна консистенция. Подходящи са за свежа консумация. Понасят добре манипулация и транспортиране.

sweetcherry

Суит харт

Плодовете от този сорт узряват в в последното десетилетие на юни . Плодовете са средни до големи, имат сферична форма. Брикс - 14/16. Плодовото месо е вкусно, много сладко, с лек кисел привкус. Кожицата е в наситено червен цвят, а дръжките са със средна дължина. Сортът е подходящ за прясна консумация, както и за преработка в сладкарски изделия, комппоти, сладка и др. Сортът е много издръжлив на транспортиране и манипулации.

Canada-Giant-78055-1

Канада джаянт

Плодовете узряват второто десетилетие на юни. Имат големи размери - средно тегло на плода е между 9 - 11 гр и между 28/30 мм .Формата им е сплеснато сърцевидна, имат средни до дълги дръжки. Плодовото месо е със средно плътна консистенция. Имат отлични вкусови качества, съчетани с наситено червена плодова кожица. Сортът е подходящ за директна консумация, както и в сладкарски изделия и за преработка. Добре понася транспортиране и манипулации.

Cherry-Regina

Реджина

Узряват в края на месец юни плодовете от този сорт. Плодът е едър и кръгъл - между 9- 12 гр. и има наситено червен цвят до черен на плодовата кожица. Сортът е сладък, с много лек кисел привкус. Плодовото месо е червено и твърдо. Консистенцията е плътна и хрупкава. Плодовете са много устойчиви на транспортиране и манипулации. Отлично качество с отличен вкус, подходящо за свежа консумация.

silvia

Силвия

Сортът узрява заедно с реджина, като зреенето стартира ден два преди реджина. Плодовете са с тъмно червен до лилаво червен цвят. Те са едри - между 9 и 11 гр. и имат сферична форма. Имат отлични вкусови характеристики и плътна консистенция на плодовото месо. Делят се от костилката. Плодовете са издръжливи на транспортиране и манипулации. Подходящи са за свежа консумация и за преработка в различни изделия.

georgia

Джорджия

Сортът зрее след 5 юни. Характеризира се със средни до едри плодове, които са със сферичнo-сърцевидна форма. Имат наситен винено червен цвят, с консистенция средно плътна до плътна. Плодовото месо е оранжево - червеникаво, сладко с леко кисел привкус. Добре понасят манипулации и транспорт. Подходящи за свежа консумация и преработка.

lapins

Лапинс

Плодовете зреят средата на юни месец. Те са средни до големи по размер, имат кожица с наситено червен винен цвят. Плодовото месо е със средно плътна консистенция, с отлични вкусови характеристики. Подходящ е както за директна консумация, така и за преработка.