Кайсии

Сини Сливи
януари 31, 2020
Череши
април 30, 2014

Кайсии

Кайсиите - вкусен сезонен плод, който не може да бъде съхраняван дълго време, за разлика от много други плодове и зеленцуци, което гарантира, че ядете плодве, които са свежи и пълни с полезни вещества

Знаете ли че:

-> Кайсиите са познати на човечеството от повече от 8000 години, а първите писмени сведения за кайсиите са открити в китайско писмо датиращо от преди 4000 гоидини

-> Кайсиите са диетични плодове, съдържат само 40 ккал/ 100 гр., както и до 250 мг флаваноиди (витамин Р и др. ) - те поддържат кръвоносната система в добра форма, укрепвайки я, имат антибактериални и антирадиационни свойства.

-> Кайсиите са много подходящи за хора със сърдечни проблеми - съдържат приблизително 305 мг калий, много магнезий - той помага за понижаване на кръвното налягане, фосфор, калций, цинк, селен, манган , както и витамини K1, А, В1, В2, В6,бета каротен.ликопен и други полезни вещества, които подпомагат зрението и са общоукрепващи

-> 100 грама кайсии ( 2-3 средни касйии ) се равняват по ефект на 40 g желязо, като активно вещество в хранителните добавки, както и на активното желязо в 250 грама черен дроб, по отношение на кръвотворната функция в организма.

-> Пресните кайсии са пълни с фибри, антиоксиданти и витамини, сушените кайсии също съдържат полезни вещества. Кайсиевите ядки съдържат много полезни вещества, но не всички ядки са ядливи, някои може да са токсични. Затова използвайте само кайсиеви ядки, подходящи за консумация

-> Пресните кайсии съдържат 17 от 20 основни аминокиселини , от които човешкия организъм се нуждае

Сортове кайсии

786312
Бержеро
Узрява: 20.07- 15.08 Плодовете на този сорт са ценени най-вече заради изключителните си вкусови качества. Плодовете зреят последното десетдневие на юли до средата на второто десетдневие на август. Плодовете са едри, жълто-оранжеви, покрити с карминеночервена руменина по огряваната страна на плода. Имат крехко, ароматно плодово месо, което се отделя от костилката. Идеални са за директна консумация, както и за приготвяне на сладка, мармалади и плодови пити, пайове и бисквити.
porti

Очаквайте скоро повече информация за останалите сортове, които предлагаме