Кайсии

Череши
април 30, 2014

Родината на кайсията е Североизточна Армения. И досега в Средна Азия, Североизточна Армения се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на надморска височина 4000 м. Като културен вид в Армения се отглежда от 3000 години, откъдето тръгва разпространението и през Персия, Армения, Мала Азия, едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирските и княжески градини. Едва през Х век кайсията се разпространява от Апенинския полуостров в Германия и Франция, а по-късно и в Америка, Африка и Австралия. Гърците я наричали арменска ябълка, откъдето идва и научното наименование на кайсията. Кайсиите са отличен източник на витамин А, витамин С, фибри и калий. Кайсиите съдържат фитохимикали, наречени каротеноиди - съединения, които придават червени, оранжеви и жълти цветове на плодовете и зеленчуците. Мощният антиоксидант ликопен е един от каротеноидите, които се съдържат в кайсиите. Една кайсия съдържа 16, 8 калории, 0, 49 гр. протеини и 0 милиграма холестерол. Хранителните вещества, съдържащи се в кайсиите могат да помогнат за опазване здравето на сърцето и очите. Високата концентрация на бета-каротин и ликопен в кайсиите ги прави изключително важна за здравето на сърцето храна. Те предпазват LDL холестерола от окисляване, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Каротиноидите и ликопенът значително намаляват и риска от развитие на рак на простатата. Кайсиите съдържат също и хранителни вещества като витамин А, които спомагат за добро зрение. Витамин А е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и увреждането на клетките и тъканите. Свободните радикали могат да наранят очните лещи. Кайсиите са и добър източник на фибри, които спомагат за подобряване процеса на храносмилане.


Кратко сортово описание :
786312
Бержеро
Узрява: 20.07- 15.08 Плодовете на този сорт са ценени най-вече заради изключителните си вкусови качества. Плодовете зреят последното десетдневие на юли до средата на второто десетдневие на август. Плодовете са едри, жълто-оранжеви, покрити с карминеночервена руменина по огряваната страна на плода. Имат крехко, ароматно плодово месо, което се отделя от костилката. Идеални са за директна консумация, както и за приготвяне на сладка, мармалади и плодови пити, пайове и бисквити.
porti

Портичи

Узрява : 07.07 - 25.07 Плодовете зреят последното десетдневие на юли. Плодовете от този сорт са едри, с елиптично-овална форма, с жълто-оранжев цвят. Имат крехко, ароматно плодово месо. Плодовете са сочни, с лек аромат, с високи вкусови качества.

koiot
Киото
Узрява: 25.06 - 30.07 Плодовете са средно едри, с кръгло-сплесната форма . Имат наситено оранжев цвят със силно изразена руменина по огряваната страна. Плодовете са твърди и стегнати, издръжливи на транспорт и манипулация. Плодовете имат приятен сладко-кисел вкус, поради високото си съдържание на захар.